Gåsamiddag i traditionell miljö

Vi serverar gås eller kalkon från den 27/10-12/11

Fredagar och Lördagar från kl 18

Söndagar från kl 13

Har ni önskemål om andra tider hör av er.

Meny

 • Svartsoppa med krås och traditionella tillbehör alt.
 • Husets skogssvampsoppa eller pumpasoppa
 • Gås med rödkål, sviskon, äpple, brysselkål och gåsasås
 • Hemlagat äppelmos och gelé
 • Stekta småpotatis
 • Furulidens äppelkaka med vaniljsås

Pris 720:-

I år erbjuder vi även kalkonmiddag hos oss eller catering hem

Kalkonmiddag

Meny

 • Pumpasoppa eller husets skogssvampsoppa 
 • Helstekt kalkon som är tillagad på klassiskt skånskt vis med plommon och äpple
 • Hemlagat äppelmos och gelé
 • Stekta småpotatis
 • Furulidens äppelkaka med vaniljsås 

Pris 595:-

Catering gås eller kalkonmiddag

Välj hur ni vill ha er kalkon för avhämtning traditionell skånsk eller varför inte prova helstekt kalkon som är tillagad med inspiration av den amerikanska högtiden Thanksgiving. Kalkonen är fylld med vår hemgjorda stuffing. Gräddsås ingår. Önskar du få kalkonen trancherad så ordnar vi det utan extra kostnad. Säg till vid beställningen!

Välj tillbehör

– Ugnsrostad potatis – Rostad sötpotatis – Tranbärssås – Svartvinbärsgelé – Brysselkål – Rödkål – Haricot verts – Extra stuffing

Minsta beställning 8 portioner. Cateringrätterna levereras på engångsfat. För bästa smakupplevelse rekommenderar vi att maten värms till servering.

Catering gås middag 520:-

Catering Kalkonmiddag 395:-

Välkomna att boka!

Lördagen den 5/11 öppnar vi upp för årets gåsmiddagar.

Fredag och Lördag från kl 17:00, Söndagar från kl 13:00.

Boende paket 1295:- pp då ingår gåsmiddag, boende i dubbelrum samt frukostbuffé.

 

Historia

Martinsdagen firades ursprungligen inför den 40 dagar långa fastetiden som sträckte sig fram till jul, en influens i kristendomen som bottnar i det då starka bysantinska inflytandet. Julfastan inom katolska kyrkan är idag i princip borta, men återfinns ännu i delar av den ortodoxa kyrkan. Sista kvällen före fastan, benämnd fastenatt i Skåne, var befolkningens sista chans att smörja kråset. I delar av Tyskland, främst i Mainz och det övriga Rhenlandet, är detta firande än i dag av stor betydelse. Martindagen var av tradition den dag då tiondet inkrävdes. Skatt betalades långt fram i historien in natura, bland annat i gäss, inte minst eftersom vinterhållning av djur var dyrt.

servette gås
Äpple
Äppelpaj Gåsmiddag Restaurang
gås
gås uppskivat

Weekendpaket

Gåsamiddag med övernattning i dubbelrum inkl frukostbuffé 1295:-Önskas boende i enkelrum tillkommer enkelrumstillägg 250:-

 

Dagens tradition

Dagens tradition hänger samman med ett helgon som firas den 11 november. Helgonet hette Martinius eller senare Martin av Tours. Detta var ursprungligen en romersk soldat från det område som idag är Ungern som hade konverterat till kristendom. I staden Tours ville ortsborna göra honom till biskop men själv var han inte lika intresserad av detta, enligt sägnen p.g.a. det stora ansvaret det förde med sig. Enligt den allmänt vedertagna sägnen gömde Martin sig bland gässen. I samband med detta kacklade gässen och avslöjade honom och han blev ändå biskop. Gässen äts således som straff för att dessa avslöjade honom. Händelsen lär ha utspelat sig den 11 november 371. En alternativ sägen berättar att invånarna i Tours använde list för att locka fram Martin: Rusticus skall ha känt till Martins gömställe, och bad honom besöka hans svårt sjuka fru. Eftersom Martin var hjälpsam tog han sina saker och följde med Rusticus hem. Vid ankomsten lär han ha varit väldigt smutsig efter att under en längre tid ha bott i en gåsastall.

Om du eller någon/några av dina gäster är allergiska: Glöm inte att tydligt informera oss om vilka livsmedel som ska uteslutas ur din beställning, alternativt vilka livsmedel som ska uteslutas ur den specialkost vi skickar med.Vi ordnar specialkost liknande originalmenyn eller efter era önskemål!